Geachte meneer Balkenende,

U stond vooraan om een ongerechtvaardigde oorlog in Irak te steunen. Daar woonde een dictator, die niet deugde en al veel slachtoffers gemaakt had. Uiteindelijk steunde u de oorlog alleen politiek, wat dat ook moge betekenen. U had wel troepen willen sturen, maar u durfde niet. Nu heeft u de kans alsnog enige daadkracht te tonen.

Ik vraag uw aandacht voor een oorlog die al sinds 1998 in Congo woedt en waarin naar schatting al 3,3 miljoen mensen omkwamen, de meesten als gevolg van honger en ziekte. Onlangs kwam deze oorlog in het nieuws, toen bijna duizend burgers in het noordoosten van Congo met messen en geweren waren afgeslacht. Als er niets gebeurt, zullen dergelijke wreedheden opnieuw plaatsvinden. En maandelijks sterven er nu al 30.000 mensen aan de gevolgen van deze oorlog, aan simpel te voorkomen ziekten en aan honger.

U vond dat Nederland een eind moest maken aan de terreur van een wrede dictator. Ik vraag u nu ervoor te zorgen dat er een eind komt aan de terreur van een wrede oorlog in Congo. Stel de kwestie aan de orde in de VN, in de NAVO en in elk internationaal platform waar u komt. Stel troepen beschikbaar om de strijdende partijen uit elkaar te houden en roep onze bondgenoten op het zelfde te doen. Doe alles wat in uw vermogen ligt om aan deze waanzin een einde te maken.
3,3 miljoen doden is genoeg!

In de hoop op daadkracht voor de vrede,Geachte meneer Bos,

U was tegen een ongerechtvaardigde oorlog in Irak. Omwille van de macht slikte u uw bezwaren in en liet u zich de mond snoeren. U had wel willen protesteren, maar u mocht niet. Nu heeft u de kans alsnog enige daadkracht te tonen.

Ik vraag uw aandacht voor een oorlog die al sinds 1998 in Congo woedt en waarin naar schatting al 3,3 miljoen mensen omkwamen, de meesten als gevolg van honger en ziekte. Onlangs kwam deze oorlog in het nieuws, toen bijna duizend burgers in het noordoosten van Congo met messen en geweren waren afgeslacht. Als er niets gebeurt, zullen dergelijke wreedheden opnieuw plaatsvinden. En maandelijks sterven er nu al 30.000 mensen aan de gevolgen van deze oorlog, aan simpel te genezen ziekten en aan honger.

U vond dat Nederland geen ongerechtvaardige oorlog moest steunen. Ik vraag u nu om te protesteren tegen een wrede oorlog in Congo.
Stel de kwestie aan de orde in de VN, in de NAVO en in elk internationaal platform waar u komt. Stel troepen beschikbaar om de strijdende partijen uit elkaar te houden en roep onze bondgenoten op het zelfde te doen. Doe alles wat in uw vermogen ligt om aan deze waanzin een einde te maken.
3,3 miljoen doden is genoeg!

In de hoop op daadkracht voor de vrede,